Szállás neve:
 
  Település:
 
  Szabadszavas keresés:
 
  Név:  
   
  E-mail:  
   
   
 
VONY-19 Nyaraló
ORFU-16 Vendégház
HARK-03 Vendégház
ORFU-15 Nyaraló
Páfrány Nyaraló
Éva Nyaraló
HEVI-04 Apartman
SIOF-05 Apartman
ZEBE-01 Apartmanház
CV Apartmanház
 
 
 

 
Magyarország - Békés - Gyula
 

Gyula élénk idegenforgalmával az ország egyik legkedveltebb üdülővárosa, Békés megye turisztikai központja. A több mint 33000 lakosú városban a törökök kiűzését követő betelepítések eredményeként a magyar nyelvű lakosság mellett német és román nemzetiségű emberek is élnek. Gyula egyben a magyarországi román nemzetiség központja is. 1970 óta fontos közúti határátkelőhely Románia felé. A város kellemes, klímájával, árnyas parkjaival, nyugalmával ideális hely a pihenéshez. Gyula gazdag műemlékkincsével és történelmi múltjával a Dél-Alföld egyik legjelentősebb kulturális központja.
A város legfőbb vonzereje az egykori Almásy kastély 8,5 hektár területű természetvédelmi területté nyilvánított ősparkjában létesült fürdő. Békés megye kiemelkedő - 1985 óta gyógyhelynek minősített - nemzetközi hírű fürdőjét évről-évre egyre több pihenni és gyógyulni vágyó belföldi, illetve külföldi turista keres fel. A teljesen újjá épített Várfürdő a Dél-alföld legújabb legmodernebb, európai színvonalú strand- és gyógyfürdője lett, 19 medencéjével a Magyar Fürdőszövetség által minősített legmagasabb kategóriájú, négycsillagos strand- és gyógyfürdő minősítést nyerte el. A vendégek az Almássy kastély gyönyörű ősparkjában igénybe vehetik a gyógyélménymedencéket, gyermek-víziparadicsomot, pezsgő és hullámmedencét óriás és kamikázecsúzdákat, valamint a télen is használható versenyuszodát. Újdonság a welnessközpont, mely a gyógyfürdő zárása után is igénybe vehető, itt 10 vízi élményelemen kívül szaunafülkék és gőzkabin szolgálja az egészséges életmódhoz nélkülözhetetlen feltételeket.


A Várfürdő mellett található Gyula másik legfontosabb látnivalója a XV. században épült, s Közép - Európa egyetlen épen maradt sík vidéki, gótikus téglavára.

A gyulai rendezvénynaptárban az év minden hónapjában található egy-egy nagyszabású rendezvény:Reneszánsz Karnevál februárban, Közép-Békési Tavaszi Fesztivál márciusban, Gyula napok, valamint nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivál és Böllér napok áprilisban, Virágok vasárnapja és Végvári Pünkösd májusban, Gyulai zenei napok júniusban, Körösvölgyi sokadalom, Várszínház Összművészeti Fesztivál, Tarhonya Fesztivál, Végvári Esték, Minden Magyarok Táncfesztiválja, júliusban és augusztusban, Erkel Művészeti napok novemberben. A rendezvények keretében koncertek, felvonulások, középkori lovagi torna, játékos vetélkedők, népi iparművész kirakodóvásár várja a turistákat. 


A várkert azonban nem csak a fesztiválok ideje alatt közkedvelt helyszíne Gyulának. Télen-nyáron kellemes sétákat tehetünk a történelmi környezetben. Jó időben csónakázhatunk és vízibiciklizhetünk a csónakázó tavon, télen pedig korcsolyázhatunk rajta.

A város nevezetességei közül érdemes felkeresni a megyében egyedülállóan díszes ikonosztázáról ismert görögkeleti templomot, a kossuth-díjas festőművészünk, Kohán György hagyatékából összeállított kiállítást, a Városi Képtárat, a város gyönyörű templomait és más műemlékeit. A Szűz Mária kegy- és emléktárgyak gyűjteménye, mintegy 3000 Szűz Máriára vonatkozó kegy-és emléktárgyat tartalmaz a világ minden tájáról.

 

Gyula egyik leglátogatottabb nevezetessége és az egyik legszebb épülete, az Erkel tér sarkán álló egyemeletes, empire stílusú polgárház, melyben az ország második legrégebbi cukrászdája, az 1840 óta működő híres Százéves cukrászda található. Itt a helyi specialitások elfogyasztása után érdemes megnézni az egyedülálló cukrászmúzeumot és a Simonyi Imre emlékszobát.

 

A gyulai Várfürdő:

 

Gyula városát több mint 45 éve méltán nevezi a közvélemény fürdővárosként, neves gyógyhelyként. A Gyulán megforduló vendégeknek, nyaralóknak köszönhetően városunk ma már a magyarországi gyógyidegenforgalom gyöngyszeme.

A Várfürdő 72 OC-os, 2005 méter mélyről feltörő vizét az egészségügyi miniszter 1969-ben gyógyvízzé, a fürdőt 1971-ben gyógyfürdővé és 1985-ben a gyógyfürdő környékét gyógyhellyé nyilvánította. A termálkút áldott hatása mellett nagyon fontos, hogy a test gyógyítása mellett a város hangulata, a látnivalók, a lélek számára is felüdülést jelentenek, s így fokozzák a kezelés eredményességét. Ezeket a lehetőségeket figyelembe véve a Várfürdő dolgozóinak legfontosabb célja az, hogy minél több fürdővendég vegye igénybe szolgáltatásainkat és a kedves, udvarias kiszolgálás után úgy távozzon el a vendégszerető városból, hogy annak jó hírét továbbadva más alkalommal barátaival, családjával érkezzen vissza.

A teljesen újjáépített Várfürdő a Dél-Alföld legújabb, legmodernebb, európai színvonalú strand- és gyógyfürdője lett, ahol minden korosztály számára tökéletes szórakozást nyújtanak az élménymedencék, a gyermek-víziparadicsom, pezsgő- és hullámmedence, valamint az óriás- és kamikáze csúszdák.


 
Fotóalbum
 

 
Szálláshelyek
 

 
Főoldal | Szálláshelyek | Vendéglátóhelyek | Eladó ingatlanok | Regisztráció | Kapcsolat | Települések | Fotóalbum | Vendégkönyv
készítette: vegaSoft - http://www.vegasoft.hu - info@vegasoft.hu